Ověřeno zákazníky
Obchod Skvělá Káva získal díky spokojenosti ověřených zákazníků prestižní certifikát:Ověřeno zákazníky
Rychlý kontakt
Objednávky, reklamace,
dotazy k sortimentu
tel:+420 734 864 222
email:info@skvela-kava.cz
Víte, jak správně skladovat kávu?
Taková otázka je zcela namístě pokud máme zájem o to, aby nám káva chutnala tak, jako by byla právě čerstvě umletá. Stále více se objevuje otázka typu: „Jak správně a jak dlouho lze skladovat kávu?“
Zrnková káva je poměrně odolná vůči degradaci procesu stárnutí. Avšak je důležité zmínit, že balení zrnkové kávy není v žádném případě nikdy absolutně vzduchotěsné. Samotný proces pražení je iniciátorem chemické reakce, která kromě získání velkého množství příchutí také způsobí, že jednotlivá kávová zrna uvolňují plyn. Právě proto není možné balení hermeticky uzavřít, jelikož by po určité době hrozilo velké nebezpečí exploze celého balení kávy. Díky tomu obsahují jednotlivá balení, podle značky a také pražírny, speciální a jemné perforace v balení, aby mohl plyn volně unikat a nedocházelo tak k jeho akumulaci. Opravdovým nepřítelem kávového aroma je přísun kyslíku, avšak tímto unikem a tlakem z vnitřku balení se tomuto přísunu zamezí.
V kostce: Důležité je mít řádně uzavřené balení a využít správných skladovacích podmínek (chlad, tma), při dodržení těchto pravidel nám kávová zrna zachovají své pravé aroma i přes doporučenou spotřební dobu. Ovšem pokud je balení již otevřené, pak postupem času ztrácí zrna své neodolatelné aroma a je to jasný signál toho, že by káva měla být co nejdříve spotřebována.
Co se týče mleté kávy, zde je situace trošku jiná. Mletá káva vyžaduje, aby byla vzduchotěsně uzavřená, pokud tedy máme zájem o to, aby si udržela po dlouhou dobu svoji patřičnou kvalitu. Otevřené balení rovná se vyprchaná káva… Avšak stejně nejlepší káva je ta čerstvě namletá!
Náš TIP:
Po otevření balení kávy ji vždy ponechte v originálním balení. Pokud je to možné, zabalte strech fólií a skladujte na chladnějším místě.