Velice známé a oblíbené jsou především dva druhy kávy – Arabica a Robusta. Dále lze zmínit ještě např. Liberica, nicméně tato káva je výrazně hořké chuti a spíše podprůměrné kvality. Vraťme se ale na začátek. První již zmíněná káva Arabica je určitě bezesporu nejoceňovanější kávou, ovšem, jak se říká, že nic není nejlepší a lepší, tak i např. vynikající Robusta může být samozřejmě lepší než průměrná Arabica.
Arabica je určena pro konzumenty, kteří hledají v kávě patřičnou jemnost, harmonii, ale také je kávou, která je citlivější na přírodní podmínky i samotné pěstování. Tomuto druhu lépe svědčí vyšší nadmořská výška, kde je celý dozrávací cyklus pomalejší, a káva má tak více času získat důležité minerály z půdy. Tímto způsobem dostává to pravé a bohatší aroma. Oproti tomu Robusta je více odolnější, obsahuje také i více kofeinu, celkově je chuťově hrubší, zemitější, zahořklejší a kyselejší. Robusta se pěstuje v jižněji položených destinací, spíše v nížinách, jelikož potřebuje více tepla pro svou úrodu. Co se týče chuti z jednotlivých oblastí, ta je taky velice pestrá, např. Arabica z proslulé Brazílie má výrazné aroma právě díky zdejší oblasti a bonitě půdy, resp. tamních plantáží, zato guatemalská je zase více kořenější vlivem vulkanického podloží. To správné složení mají na starost cuppeři, ti ochutnávají čerstvě spařenou kávu. Jejich četnost v podobě degustace jednotlivých vzorků je za jediný den neskutečná.