Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

ZBOŽÍ V AKCI

cena 1 399 Kč (€ 51,76)
skladem
cena 75 Kč (€ 2,78)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

cena 499 Kč (€ 18,46)
skladem
cena 239 Kč (€ 8,84)
skladem
cena 479 Kč (€ 17,72)
skladem

SVĚT KÁVY » Nejznámější druhy kávy

Velice známé a oblíbené jsou především dva druhy kávy – Arabica a Robusta. Dále bychom mohli zmínit ještě např. Libericu, nicméně tato káva je výrazně hořké chuti a spíše podprůměrné kvality. Vraťme se ale na začátek. První, již zmíněná káva, Arabica je bezesporu nejoceňovanější kávou, ovšem, jak se říká, že nic není nejlepší a lepší, tak i např. vynikající Robusta může být samozřejmě lepší než průměrná Arabica.

Arabica je určena pro konzumenty, kteří v kávě hledají patřičnou jemnost, harmonii. Kromě toho je také kávou, která je citlivější na přírodní podmínky i samotné pěstování. Tomuto druhu lépe svědčí vyšší nadmořská výška, kde je celý dozrávací cyklus pomalejší, a káva má tak více času získat důležité minerály z půdy. Tímto způsobem dostává to pravé a bohatší aroma.

Oproti tomu Robusta je více odolnější, také obsahuje i více kofeinu a celkově je chuťově hrubší, zemitější, zahořklejší a kyselejší. Pěstuje se v jižněji položených destinací, spíše v nížinách, jelikož potřebuje více tepla pro svou úrodu. Co se týče chuti z jednotlivých oblastí, ta je také velice pestrá, např. Arabica z proslulé  Brazílie má výrazné aroma právě díky zdejší oblasti a bonitě půdy, resp. tamních plantáží, zato guatemalská je zase více kořeněnější vlivem vulkanického podloží. To správné složení mají na starost cuppeři, ti ochutnávají čerstvě spařenou kávu. Jejich četnost v podobě degustace jednotlivých vzorků je za jeden jediný den neskutečná.