Téměř asi každý z nás někdy ochutnal nebo pravidelně pije kofeinový nápoj pod názvem káva. Pravá káva je skutečný fenomén. Tento lahodný nápoj konzumujeme v práci, po dobrém obědě, na návštěvě i na nejrůznějších sezení a schůzkách. Ovšem málokdy asi ale o ní nějak zapřemýšlíme. Jaká je její cesta na náš stůl nebo jak připravit tu nejlepší? Existuje spousta legend o historii pití kávy. Primární roli zde hrály bujaré kozy, které pojídaly bobule z příslušného keře, nebo trosečník, který se živil pouze tím, co objevil, a po ochutnání právě zvláštního plodu se na svět začal dívat zcela optimističtěji. Jak to ale vlastně bylo ve skutečnosti?
První oficiální a dochované zprávy o kávě pocházejí z 15. století, kde se o ní píše v arabských rukopisech. Avšak na starém kontinentě měli seznámení s ní velice komplikovanější, jelikož právě v arabských zemích nařídili přísný zákaz podat jakékoliv informace z tajemství pěstování, a také byl zakázán její vývoz, především těch zrn, která by mohla vyklíčit.
Jako vůbec první sazenici kávovníku získal francouzský král Ludvík XIV. Následně se kávovník začal pěstovat ve francouzských, anglických i holandských koloniích kolem celého světa. V 18. století už pak fungovaly ve Vídni první kavárny. Patřičná chuť a obliba kávy se s rostoucí dobou začala dále rozvíjet. Dnes si snad ani nedovedeme představit den bez šálku lahodné kávy, která je s námi prakticky pořád a kdekoliv.